Regio

Culinaire Tips

  • Een topreceptje van Anneleen Brantegem

  • GELATO AL CAPPERO
  • Recept van chef Martina Caruso van Hotel Signum (Salina, Eolische eilanden)

  • Ingrediënten voor 6 - 8 personen:
  • · 300 g volle melk
  • · 250 g verse (schapen)ricotta
  • · 150 g kappertjes op zout
  • · 100 g suiker

  • Voor de garnering:
  • · enkele kappertjes
  • · enkele ultrafijne sneetjes natuurdesembrood (ca. 1-3 mm), krokant getoast
  • (of voor een Belgische toets: enkele ‘kletskoppen’ van Jules Destrooper)
  • · (desgewenst: een geutje vloeibare honing)


  • Bereiding:
  • Ontzout de kappertjes gedurende een dag in water en vervang het water driemaal.

  • Breng de melk aan de kook en voeg de kappertjes toe.
  • Haal de bereiding door een blender of mixer en vervolgens door een zeef.
  • Voeg de ricotta en de suiker toe.
  • Haal de bereiding andermaal door de blender of mixer en door de zeef.

  • Giet in een ijsmachine en draai tot ijs.
  • (in Hotel Signum gebruikt men de pacojet maar bij gebrek aan dergelijke professioneel toestel volstaat een gewone ijsmachine)

  • Serveren:
  • Serveer per persoon een bolletje kappertjesijs tussen twee sneetjes getoast brood ‘of kletskoppen (als een soort ijssandwich) en garneer met een kappertje. Presenteer op een mooi bord en besprenkel naar wens met een beetje honing.

Praktische info

  • De kappertjes zijn beschikbaar in potjes van 90g en emmers van 1kg
  • De appelkappertjes zijn alleen beschikbaar in emmers van 1kg
  • Eenmaal een bokaal/zak geopend is bewaart deze lang op een koele plek
  • De kappertjes moeten voor gebruik enkele uren ontzout worden. De appelkappers zeker 1 dag
  • Ingrediënten: kappers/appelkappers, 20% zout van Trapani
> Lees meer...

Via de kalibreermachine selecteren we speciaal voor La Tomaterie de kleinste kappertjes: krokanter en intenser van smaak.

Nino Caravaglio

 

Kooktips

Je kan kappertjes zowel rauw als in gekookte bereidingen gebruiken. Ofwel ontzout je de kappertjes gedurende een uur of twee, ofwel ontzout je niet en hoef je geen zou meer toe te voegen aan je bereiding.

Appelkappertjes daarentegen moeten sowieso een ontzoutingsproces ondergaan gedurende 1 dag.

In een notendop
  • Kappertjes geteeld op vulkanische eilanden zoals op het Eolische eiland Salina gedijen op een uniek terroir
  • Een kappertje is niet meer dan de knop van de kapperplant voor deze tot een bloem ontluikt
  • Na de oogst in mei worden de kappertjes in een ton op zout gelegd gedurende enkele weken. Pas einde juni zijn ze klaar om in potjes overgebracht te worden
  • Appelkappers zijn de vrucht van de kapperplant. Leg je ze op zout, dan zien ze er jammer genoeg niet uit. Dus bieden we ze aan in een azijnoplossing.